torstai, 30 toukokuun, 2024
KotiYleinenKaravaanarit ovat löytäneet Iskelmä Festivaalin

Karavaanarit ovat löytäneet Iskelmä Festivaalin

Teksti ja kuvat: Mikko Hakonen

Perinteisesti jo päivää ennen Iskelmä Festivaalin alkua Himoksen parkkialueet ja kentät alkavat täyttyä asuntoautoista ja -vaunuista. Karavaanarit ovat viime vuosina ottaneet tapahtuman omakseen ja Himokselle ajelee vaunuja Suomen joka puolelta. Tuleepa väkeä rajan takaakin, kuten tämäkin juttu osoittaa. Vuosien mittaan festivaali on ottanut tämän asiakasryhmän yhä paremmin huomioon. Sähköpaikkoja on rakennettu paljon lisää ja kaikki mahdolliset pysäköintikentät otettu käyttöön. Karavaanarilippuun sisältyy myös keskiviikkoillan ilmainen tapahtuma HimosAreenalla. Savusauna lämpiää karavaanareille neljänä päivänä.

Tänä vuonna vaunuille oli tarjolla kuusi aluetta, joista lähimmät sijaitsevat melkein festivaalialueen vieressä. Kauimmaiselta Pohjois-Himoksen alueelta tulee HimosParkiin matkaa noin 2,5 kilometriä. Festivaalin aikana kauimmaisilta alueilta pääsee tapahtumapaikalle myös nonstoppina ajavalla festaribussilla. Kaikilta alueilta löytyy saunat ja vessat. Osa saunoista on maksullisia. Kaikki vaunualueet ovat tänäkin vuonna jo hyvissä ajoin olleet loppuunmyytyjä.

Iskelmä Festivaalin alkua odottelivat helteisessä säässä Mikko Launonen Ulvilasta, Pekka ja Kati Mustonen Yläneeltä, Olli ja Virpi Laurila Tampereelta sekä Seppo ja Sirjo Pohjonen Harjavallasta. Pohjoset kertoivat osallistuvansa Iskelmään jo kymmenettä kertaa, eli mukana on oltu alusta lähtien. Seurue kiitteli kovasti festivaalin tunnelmaa. Himoksella viihdytään ja uusia tuttavuuksia ympäri Suomen on syntynyt paljon. Osasta on kehittynyt ystävyyssuhteita, kuten tämänkin porukan kesken on käynyt. Ystävien kanssa matkaillaan sitten myös muualla ulkomaita myöten.

Heli ja Antti Heikka sekä Asko Heikka ja Anette Tavi ajelivat Himokselle Haaparannasta saakka. Aivan syntyperäiseksi ruotsalaiseksi tunnustautui vain Heli. Niin sanottu poikkinaintihan on tuolla Tornion-Haaparannan seuduilla yleistä. Ensikertalainen seurue kertoi ajelleensa festareille ihan varta vasten, koska olivat kuulleet karavaanareilta siitä niin paljon kehuja. Vaikka vähän ennakkotietoa asiasta olikin, tapahtuman laajuus hieman yllätti. Varsinainen festari oli vielä edessäpäin, mutta meininkiä kiiteltiin hyväksi. Kiitosta sai myös avulias ja ystävällinen henkilökunta. Suosikkeja olivat melkein kaikki esiintyjät, mutta Kaija Koo, Juha Tapio ja Haloo Helsinki oikein erityisesti. Ensi vuottakin oli seurueen kesken ehditty jo suunnitella, vaikka matkaa Haaparannasta Jämsään on yli 600 kilometriä.

Alusta lähtien karavaanareiden festarilippuun on sisältynyt myös Himoksen savusaunan löylyt. Tarjous on otettu vastaan, sillä tapahtuman aikana saunomassa käy reilusti yli 1000 henkilöä. Saunasta voi pulahtaa Patalahteen uimaan. Samalla alueella karavaanarien käytössä on myös tavallinen sauna, jossa naisten ja miesten vuorot ovat erikseen. Savusaunassa kylvetään ns. sekasaunana, koska käytäntö on osoittanut sen parhaiten toimivaksi ratkaisuksi.

Himoksen  savusaunalla toimii nykyisin ”saunamajurina” Jukka Peutere. Hänen työvuoronsa alkoi neljänä päivänä peräkkäin aamukuudelta kiehisten vuolemisella. Lämmittämiseen käytetään kuivaa leppäpuuta, jota poltetaan kiukaan alla 6 tuntia. Lämmittämisen jälkeen sauna saa siintyä pari tuntia. Sitten löylyä riittää vaikka aamuyölle saakka. Usein työhön kuuluu myös tarinointia asiakkaiden kanssa, sillä monet ovat kiinnostuneita kuulemaan savusaunaan ja sen lämmittämiseen liittyvistä asioista, Jukka toteaa.

Erkki ja Pia Lahtinen Raumalta sekä uimaan kiirehtinyt saunoja, jolta nimi unohtui kysyä (oik.) nauttivat savusaunan pehmeiksi kehutuista löylyistä. Lahtiset kertoivat lähteneensä Raumalta reissuun pelkästään festivaalin takia. Kyseessä oli neljäs kerta ja pariskunta myönsi, että ”koukkuun on jääty”. Kun konstit on kerran opittu, vaunullekin saatiin mieleinen paikka, mutta monta soittoyritystä tukossa olleille linjoille piti tehdä. Soittelu oli sikäli tavallista mutkikkaampaa, että se tapahtui ulkomailta. Myös Lahtiset kertoivat nauttivansa kovasti Iskelmä Festivaalin hyvästä tunnelmasta.

Tamperelainen Ari Leinonen päivysti saunalla karavaanareita edustaen. Hänkin kertoi tulleensa tapahtumaan jo kymmenettä kertaa. Alkuvuosina hän on osallistunut myös tapahtuman suunnitteluun asiakaspuolen asiantuntijana. Esimerkkinä alueen kehittymisestä hän kertoi, että ensimmäisellä kerralla vaunuille oli tarjolla 150 sähköpaikkaa, nyt niitä oli noin 1600. Lisää saisi vieläkin olla.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments