maanantai, 20 toukokuun, 2024
KotiKalastuspaikkojaKalastajan Survosenkoski

Kalastajan Survosenkoski

survonen20

Tämä artikkeli päivittää ja korvaa sivustolla aikaisemmin julkaistun artikkelin Kalastamaan Survosenkoskelle!

Survosenkoski on Himosta lähinnä oleva merkittävä koskikalastuspaikka. Matkaa sinne tulee Centeriltä noin 47 kilometriä. (40 km Jämsän keskustasta). Jämsästä ajetaan Jämsänkoskelle ja sieltä Petäjävedentietä Koskenpään keskustaan, josta käännytään Keuruun suuntaan. Tie menee kosken yli, joten eksymisen vaaraa ei ole. Sillan pielestä löytyy asfaltoitu pysäköintipaikka muutamalle autolle.

Virveli (heittovapa) ja perhokalastusvälineet ovat ainoat sallitut välineet. Onkiminen käyttäen matoa, taikinaa tai toukkaa on kaikissa Suomen lohi-, taimen ja siikapitoisissa koskikalastuspaikoissa kielletty. Kalastuslupien myyntipaikat: Hirsibaari Koskenpään keskustassa, Polttoaineasema SEO Koskenpään keskustassa, Ensio Hienola, jonka talo sijaitsee noin 300 metriä ennen koskea, sekä netistä Kalapaikka.net lupakauppa  http://kalastusluvat.kalapaikka.net/osta-kalastuslupa/survosenkoski/

Vajaan kilometrin pituinen Survosenkoski on kalastusalue, joka alkaa maantiesillalta. Ykköspooli sijaitsee sillan kahtapuolen parkkipaikan puoleisella laidalla. Sillan alitse pystyy perhokalastusvarusteissa kahlaamaan puolelta toiselle. Koskenniska tunnetaan hyvänä ottipaikkana.

Survosenkoskeen istutetaan kirjolohta muutaman kerran kesässä koskea hallinnoivan Kavattilan kalastuskunnan toimesta. Myös taimenta ja harjusta on istutettu. Lisäksi vesistössä elää luonnontaimenkanta. Nykyisen kalastussäännön mukaan kaikki taimenet tulee laskea takaisin veteen. Harjuksen alamitta on 35 senttiä ja kuhan 37 senttiä. Muilla kaloilla ei ole alamittaa.

Koski on paikallisen Jämsänokilaakson Perhokalastajat ry:n kotikoski. Myös seura on tehnyt koskeen poikas- ja mäti-istutuksia sekä huolehtinut talkoilla erilaisista alueen vaatimista huoltotoimista.

Maantiesillan alapuolella virtaussuuntaan oikeassa laidassa sijaitsee kakkospooli, jonka akanvirran reunasta voi myös kala napata. Koko noin sadan metrin mittainen koski on hyvää kalastusaluetta alapuoliseen suvantolampeen saakka. Veden korkeudessa ja vuolaudessa  voi olla eri vuodenaikoina aika paljonkin vaihtelua.

Henkilökohtainen saaliskiintiö on kolme lohikalaa vuorokaudessa. Koskialueella pidetään saalispäiväkirjaa, joka löytyy yläkosken alla sijaitsevan ruokailukatoksen laatikosta. Siihen merkitään kaikki saaliskalat, myös alamittaiset vapautetut. Saatuja saaliita osakaskunta vertaa istutettuihin kalamääriin.

Yläkoski päättyy lammen tyyppiseen suvantoon, jossa kalastetaan aika vähän. Kun kalastaminen tapahtuu pääasiassa sillalta katsoen joen vasemmalla puolella, niin siellä suvannon ranta on vaikeakulkuista ja pehmeää lettoa.  Valmiita polkuja tai heittopaikkoja ei tällä kohtaa ole. Todennäköisimpiä saaliskaloja olisivat ahvenet ja hauet.

Suvannon jälkeen joki haarautuu kaksiväyläiseen Myllykoskeen. Virran jakavan saaren yläpuolella koskien niskalla on hyvää kalastusaluetta. Leveyttä ja syvyyttä on niin paljon, ettei joen ylittämistä kahlaamalla kannata tästä kohtaa yrittää.

Ensimmäisessä kuvassa näkyy oikeanpuoleisen haaran niskaa. Vasemmanpuoleinen haara on vuolas, kapea ja louhikkoinen. Veneellä tai kanootilla liikuttaessa kannattaa valita oikeanpuoleinen laskuväylä.

Joen ylittäminen kahlaamalla on koskien kohdalla mahdollista, kun osaa valita oikean reitin. Koskissa on myös syvänteitä ja kuoppia, mikä kannattaa pitää mielessä. Joen kumpikin ranta on kalastusaluetta, vaikka liikkuminen yleensä painottuu vasemmalle rannalle, jossa on myös kalastajille tarkoitetut levähdyspaikat.

Myllykoskella on jo pitempään sijainnut ruokailukatos ja nykyään siellä on myös kalastuskunnan pystyttämä laavu tulisijoineen. Polttopuitakin laavulta löytyy. Jämsänjokilaakson Perhokalastajat ovat talkoilla osallistuneet puuhuoltoon ja rantojen raivaukseen.

Survosenkoski laskee kaksihaaraisten virtojen kautta Rautaveteen. Myös nämä lyhyet virtapaikat voivat tarjota tärpin kalastajalle.

Lohikalojen syysrauhoitus on syyskuun 11. päivästä marraskuun 15 päivän loppuun. Tänä aikana kalastus on Survosenkoskella kielletty. Rauhoituksen päätyttyä kalaonnea voi käydä kokeilemassa myös talviaikaan.

Vastuuntuntoinen kalastaja hankkii luvat ja toimii muutenkin koskilla sääntöjen mukaan roskaamatta ja vahingoittamatta luontoa. Kalastusalueella on säännöllinen valvonta.

Luvat netistä:  http://kalastusluvat.kalapaikka.net/osta-kalastuslupa/survosenkoski/#lisatiedot

Jämsänjokilaakson Perhokalastajat löydät täältä: https://www.facebook.com/Jamsanjokilaaksonperhokalastajat

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli
RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments