lauantai, 20 heinäkuun, 2024
KotiYleinenJousiammuntaa ratsailla

Jousiammuntaa ratsailla

Pari kilometriä Jämsän keskustasta löytyy eläinten ystävien paratiisi. Nurmolandiassa pääsee tekemään tuttavuutta lampaiden, lehmien, pupujen, aasien, vuohien ja kanojen kanssa. Lisäksi tilalta löytyy kolme kissaa, kaksi koiraa ja viljakäärme sekä liskoja, viiriäisiä ja kalkkunoita. Kesällä on tulossa ankkoja. Todennäköisesti toimittajan kynä hyytyi jossain kohtaa ja jotkin eläimet saattoivat jäädä listalta pois, niin monta lajeja oli. Nurmolandiassa on monipuolista toimintaa ympäri vuoden, ja osa niistä myös melko harvinaislaatuisia.

Iisa Orell, Donna ja Nurmolandian emäntä Eva Nurminen

Tällä kertaa keskipisteenä ovakin hevoset ja innokas joukko ratsastusjousiampujia, jotka kokoontuvat kahdesti kuussa. Ikähaarukka on 7-65 vuotta, joten laji sopii kaikenikäisille. Ohjaajana toimii Sonja Honkala, joka on käynyt kouluttautumassa lajiin Iranissa asti. Hän osallistui myös lajin MM-kisoihin Elelä-Koreassa. – Olen siirtynyt ratsastusjousiammuntaan ratsumiekkailusta. Käyn tällä hetkellä koulutuspolkua lajin valmentajaksi. Varsinaiselta ammatiltani olen viittomakielen tulkki. Treenaamme ammuntaa ensin maassa ja vähitellen siirrymme hevosen selkään.

Kouluttaja Sonja Honkala ja Valkyrja eli Vallu, taustalla Thotti.

Eva Nurminen kertoo hevosten kouluttamisesta lajiin: – Jokainen hevonen saa tottua omassa tahdissaan ensin nuolten ääniin ja vähitellen tekemään niihin tarkempaa tuttavuutta. Jos hevonen ei halua ottaa uutta asiaa vastaan, niin sitä ei pakoteta siihen. Itse olin aivan myyty lajiin, kun pääsin ensimmäistä kertaa ampumaan nuolen laukassa. Se vauhti! Nyt treenaamme pienellä alueella, mutta kesällä saamme 90 metrin suoran radan.

Evan urheilutausta jääkiekossa ja salibandyssa antavat hyvän pohjan: – Olen tottunut ”osumaan” ja silmän ja käden koordinaatioon. Ratsastuksen aloitin 3-vuotiaana.

Nurmolandian kaikki hevoset on koulutettu ratsastusjousiammuntaan. Niitä on kaksi irlannincobia, kaksi islanninhevosta ja yksi risteytysponi.

Lotta Lehtinen harjoittelee ampumasentoa ja taustalla Ellen Nurminen tekee vuorollaan samaa.

Lotta Lehtinen, 12 v, käy läheistä Kaipolan koulua. Hän on aloittanut lajin syksyllä. – Tykkään hevosista ja ratsastamisesta ja ampuminen on kivaa. Minulla on oma jousi ja harjoittelen sillä kotonakin.

Lotan ikätoveri Jenna Alanko Jämsänjoen yhtenäiskoulusta aloitti myös lajin syksyllä. – Kaveritkin miettivät lajin kokeilua, mutta eivät uskalla vaan vähän pelkäävät. Minusta tämä on kivaa! Omalla jousella voin harjoitella kotonakin.

Jenna Alanko ja Calle

Ryhmässä löytyy ratsastajia kolmessa polvessa. Isoäiti Helena Sneck on mukana tyttärensä ja tyttärentyttärensä harrastuksessa.

Ellen Nurminen ja Alma
Isa Orell osuu tauluun.

Iisa Orellia ratsastusjousiammunnassa viehättää sen haastellisuus. – Tässä on kaksi vaikeaa lajia yhdistettynä. Olen aina rakastanut hevosia ja viehättynyt jousiammunnasta. Tällä hetkellä koen vaikeimmaksi nuolen nopean nokittamisen ja oikean ammunta-asennon löytämisen. Tavoitteeni on pitää hauskaa ja oppia ampumaan kunnolla.

Hevoset vaikuttavat varsin rauhallisilta ja tottuneilta, mikä varmasti helpottaa ampujan keskittymistä nuoliinsa. Kaikki lajista kiinnostuneet ja yleensäkin Nurmolandiasta kiinnostuneet löytävät lisätietoa täältä: https://www.nurmolandia.fi/

Ratsastusjousiammunnasta lisätietoa: http://srjl.fi/

Ratsastusjousiammunnan SM-kilpailut järjestetään tänä vuonna Killerillä 28.-30.8, ensimmäistä kertaa Keski-Suomessa. 

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli
RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments