keskiviikko, 22 tammikuun, 2025
KotiTapahtumatJämsän äijän markkinat

Jämsän äijän markkinat

 

markkinat1

Jämsän Yrittäjien järjestämä Jämsän markkinat, nykyinen Jämsän Äijän markkinat on järjestetty vuodesta 1981 lähtien. Silloin myös valittiin kaikkien aikojen ensimmäinen Jämsän Ämmä, muistelee kauppias Anja Kaislo, Ämmä itsekin. Vuosittain valittava Jämsän Äijä on vieläkin vanhempi perinne.

Markkinat järjestetään aina kesä – heinäkuun vaihteessa, tänä vuonna ensimmäinen heinäkuuta. Perinteisiin kuuluu, että silloin on aina hyvä sää. Kertaakaan ei ole sadepäivä tunnelmaa pilannut. Kuuroja on toki joskus tullut. Alkuvuosien vetonauloihin kuului aina sambaryhmä. Sitten pidettiin tämän ohjelmanumeron suhteen taukoa, mutta viime kesänä sambaajat valtasivat markkinakadun uudestaan ja tänä vuonna jatkettiin samaan malliin.

Jämsän Äijän markkinat sulkee kaupungin keskuskadun liikenteeltä ja täyttää sen markkinamyyjien kojuilla. Keskusaukiolla sijaitsevalla ohjelmalavalla on päivän mittaan ohjelmaa. Vuosikymmenten mittaan siellä on nähty monenlaisia ohjelman esittäjiä. Kadulla kansa virtaa edestakaisin. Markkinoilla arvioidaan päivän mittaan liikkuvan noin 10 000 kävijää. Kauppakin käy, koska vuodesta toiseen samat kauppiaat ympäri Suomen tulevat Jämsään kojunsa pystyttämään.

Viime vuosina Himokselta on järjestetty markkinoille bussikuljetus. Iskelmäfestivaalin vieraat pääsevät illan ohjelmiston alkua odotellessaan käväisemään markkinoilla. Jatkossa odotetaan yhä enemmän vieraita myös siltä suunnalta.

Turkulainen Samba Carioca toi eksoottiset ja mukaansa tempaavat rytmit Jämsän markkinakadulle. Neljä tanssijaa ja rumpuryhmä valloitti markkinayleisön värikkäillä asuillaan ja rytmikkäällä tanssillaan. Mainittakoon, että isot strutsin sulat asuissa maksavat noin 20 euroa kappale. Joissakin puvuissa niitä voi olla kymmeniä. Vaikka sambaajien pukeutuminen on niukkaa, niin ihan halpaa se ei ole.

Jämsäläinen Roosa Jokela tutki Lahdesta saapuneen torikauppias Pirkko Tuomelan päähinevalikoimia ja mieleistä ostettavaakin pöydästä löytyi. Tuomela kertoi osallistuvansa näille markkinoille säännöllisesti joka vuosi.

Pirkko Virtasen pehmolelut kiinnostivat Sanni-Marja Pengerkotia ja Katriina Saraniemeä. Hellyttävät koirat ja kissat saivat osakseen ainakin silittelyä, vaikka uutta kotia niille ei olisi tyttöjen luota löytynytkään.

Sopivasta ajankohdasta johtuen kotimaiset mansikat, herneet ja uudet perunat tekevät joka vuosi Jämsän äijän markkinoilla kauppansa. Tavaraa on tarjolla monessa kojussa. Pirjo Hiirola, Sirpa Pesonen ja Jorma Mäkinen saivat maistiaisia Jyväskylästä kaupoille tulleen Santtu Kauppilan pöydästä. Maukkaita olivat, todettiin parin kolmen tarkistuskierroksen jälkeen.

Ja mitäpä markkinat olisivat ilman metrilakua. Myös sitä on aina tarjolla useammassakin pisteessä. Matti Repo ja Seija Virén löivät kaupat lukkoon Esa Lehtisen kanssa. Hän tuli makeiskaupoille Lahdesta.

Joka vuosi markkinoilla julkistetaan uusi Jämsän Ämmä ja Jämsän Äijä. Valinta tapahtuu kansalaisäänestyksellä paikallislehti Jämsän seudun julkaisemilla lipukkeilla. Valitut ovat eri tavoin seutukunnalla ansioituneita henkilöitä. Arvonimi on elinikäinen. Ämmät ja Äijät ovat vuosien mittaan ideoineet erilaisia tempauksia, näytelmä- ja ohjelmaesityksiä sekä hyväntekeväisyystapahtumia. Tänä vuonna (2016) valittiin järjestyksessään 36. Jämsän Ämmä ja 44. Jämsän Äijä. Osa vuosikymmenten mittaan valituista on jo edesmenneitä, mutta nimet säilyvät muistissa.

Vuoden 2016 Jämsän Äijäksi valittiin Veli Ähtävä ja Jämsän Ämmäksi Tiina Mäki. Veli Ähtävä perusti aikoinaan Vekkari -kaupunkilehden, jonka päätoimittajana työskenteli pitkään. Myytyään lehtensä Alma Median paikallissanomille, hän ryhtyi päätoimiseksi taiteilijaksi. Velin taidegalleria sijaitsee Himoksen läheisyydessä. Netistä se löytyy osoitteesta http://www.veliahtava.net/etu.php?l=fi Ähtävä tekee veistoksellisia maalauksia puulevyille.

Tiina Mäki on käsityö-, lanka- ja huopa-alan ammattilainen, jonka liike sijaitsee Jämsän keskustassa. Tiinan toimialaan voi tutustua osoitteessa: http://www.huopaajalankaa.net/

Lettukahvilat ja makkaragrillit houkuttelevat markkinaväkeä hetkeksi lepuuttamaan jalkoja ja nauttimaan pientä välipalaa. Eero Oinas on saanut kesätyötä letun paistajana. Kuinka mones lettu oli jo menossa sitä hän ei tiennyt, mutta vähintään kymmeniä niitä on jo käännelty, hän arvioi. Vaikka työssä ei helteisenä kesäpäivänä ainakaan palele, on se silti mukavaa ja vaihtelevaakin kun saa kierrellä erilaisissa tapahtumissa.

Myös lapsille löytyy mukavaa ajankulua ohjelmalavan läheisyydestä.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments