maanantai, 20 toukokuun, 2024
KotiFestivaalitHimos Jysäri tarjoaa värikästä hauskanpitoa

Himos Jysäri tarjoaa värikästä hauskanpitoa

Teksti ja kuvat: Mikko Hakonen

Kuudetta kertaa järjestetty, Suomen suurin 90-luvun musiikkiin keskittynyt Jysäri Himos -festivaali veti kaksipäiväiseen tapahtumaan 16 000 kävijää. Yleisötavoite saavutettiin ja hieman ylitettiinkin.

– Tänä vuonna mukana oli monta Jysärissä ennennäkemätöntä artistia, kuten 666, Corona ja Me & My. Ysäri-artisteja ei voi enää tulla uusia, joten on todella hienoa, että saamme kuitenkin edelleen Jysäriin meillä ensi kertaa esiintyviä todellisia ysäristaroja, iloitsee tuottaja Jessica Toivonen.

Festareilla nähtiin noin kaksikymmentä jysäriartistia. Ensimmäiset huippuhetket koettiin jo torstaina Warm Up -bileissä, jossa Ice-K sekä DJ Aleksanteri K nostattivat tunnelman lentoon. Jysäriä vietettiin Movetronin, Pandoran, Basic Elementin, E-Typen, Mr Presidentin ja Scooterin kapellimestaroimana.

Lauantaina lavalle nousivat muun muassa paluun tehnyt Raptori, kansainvälistäkin mainetta niittänyt Waldo’s People, Daze sekä odotettuna huipennuksena E-Rotic ja Masterboy. Raptorin aloitettua keikkansa HimosParkin festivaalikenttä täyttyi jälleen kerran lähes viimeistä neliötä myöten.

Jysäri on festivaali, jossa panostetaan ulkonäköön ja asuihin. Näin olivat tehneet myös jämsäläinen Pia Suominen (oik.) ja hänen Kuopiosta saapunut ystävänsä Sanni Hannunen. Idea pukeutumiseen oli saatu 90-luvun My Little Pony -leikeistä, jotka olivat heille ajankohtaisia silloin kun 90-lukua oikeasti elettiin. Pia ja Sanni kertoivat osallistuneensa jokaiseen Jysäriin, koska 90-luvun musiikki on parasta. Illan odotetuin esiintyjä oli Raptori.

Kaksosneidot Jutta ja Monja Takalo Jyväskylästä olivat keksineet hieman toisenlaisen lähestymistavan festaripukeutumiseensa. Hyvin irtosi huomiota tälläkin idealla, vaikka nauhat oli hankittu pilailuvälinekaupasta. Juhannuksena he kertoivat huvitelleensa Himoksella Baywatch-teemalla. Aiemmin he ovat harrastaneet pilailupukeutumista lähinnä vappuna, mutta nyt tätä hauskanpitoa on laajennettu myös festivaaleille. Jutta ja Monja avaavat elokuussa Jyväskylässä Skandic Laajavuoressa TaCalo DesiGn nimisen kauneusalan yrityksen, joten heidät tapaa sitten sieltä.

Telttalavan hämäryys tarjosi sopivan ympäristön valaiseville koruille. Tässä esimerkkinä eturivin nuoret naiset kauas loistavine rannerenkaineen. Monenlaista muutakin vilkkua ja välähdystä näkyi yleisön joukossa.

Esa Starkkila Heinolasta, Laura Nurmela Kemijärveltä, ja Piretta Hani Vesilahdelta kiiltelivät teltassa vaatteiden voimalla. Huumaava meteli ja keikan alkaminen esti perusteellisemman haastattelun, mutta sen verran selvisi, että Laura oli lähtenyt Kemijärveltä saakka reissuun ihan tämän festivaalin takia.

Jukka Juvonen Helsingistä, Tiina Aho Helsingistä (Salla), Heidi Keränen Kuopiosta (Salla), Miia Paronen Ähtäristä ja Johanna Aho Espoosta (Salla) noudattivat ystäväjoukon jokavuotista perinnettä ja kokoontuivat tapaamaan toisiaan Jysärille. Salla sulkeissa tarkoittaa sitä, että ystävyys on peräisin kotipaikkakunnalta jossa oltiin tuttuja jo ennen maailmalle lähtöä. Himokselle tätä ryhmää vetää hyvä tunnelma, musiikki ja rento meininki. Tällä kertaa porukalle riitti yksi mökki, mutta joskus Sallan + muuta porukkaa on ollut kolmekin mökillistä. – Tämä on paras festari, kehuttiin yhdestä suusta oltiinpa kotoisin Sallasta tai ei.

Jysärin rämäpäisin porukka sattui kameran eteen festivaalin kuvauspaikalla. Osa ryhmästä on kotoisin Jämsästä ja osa Jyväskylästä. Myös tämä joukko kokoontuu Jysäreille joka vuosi. Vakiomökki tilataan festarialueen läheltä. Siellä on mukava piipahtaa juhlimisen ohessa saunomassa, esitteli porukan äänitorvena esiintynyt festivaalihenkilö ryhmän taktiikkaa. Mukana on oltu alusta lähtien. Kahdella ensimmäisellä kerralla asuttiin teltassa, sitten siirryttiin mukavampaan mökkimajoitukseen, kertoi porukan äänitorvi.

Lavan edessä yleisön joukossa juhlivat myös Asterix ja Obelix. Sitä olivatko nämä uroot kotoisin pienestä gallialaisesta kylästä vai jostakin lähempää, oli mahdoton täysillä puhaltavan musiikin vuoksi selvittää.

Siitä on kulunut vuosia, kun Raptori oikein isosti melskasi festivaaliareenoilla. Yhtye jäi kahdeksan vuoden mittaiselle tauolle uutenavuotena 1992.  Vuonna 2000 yhtye teki comebackin ja julkaisi kolmannen studioalbumin. Helmikuussa 2010 Raptori ilmoitti palaavansa esiintymislavoille, mutta vetäytyi 1. tammikuuta 2011 jälleen keikkatauolle. Yhtye on luvannut tehdä paluun kymmenen vuoden välein. Aikaisti kuitenkin lupaustaan parilla kolmella vuodella. Kuten kuvasta näkyy, kysyntää on yhä. Raptorin aloittaessa festivaalikenttä täyttyi takarivin paikkoja myöten kuin taikaiskusta.

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments