tiistai, 23 huhtikuun, 2024
KotiLuontoHiiltomiehet  Himos-Jämsä Adventuren voittoon

Hiiltomiehet  Himos-Jämsä Adventuren voittoon

teksti: Jorma Taini kansikuva: Touho Häkkinen

Pirkanmaalaisen kestävyysurheiluseuran Hiiltomiesten kokeneet seikkailu-urheilijat Teho Peetsu ja Ilkka Nurminen siirtyivät runsaan tunnin jälkeen ensimmäisen Himos-Jämsä Adventuren -seikkailu-urheilukisan kärkeen ja korkkasivat maalissa 8 tunnin ja 88,0 kilometrin Extreme -sarjan avoimen kisan voiton ajalla 7.32.02.

– Oli mukavan vaihteleva rata, mutta silti ei ollut koko ajan helppoa, totesi Nurminen.

Mies yllätti kertomalla tykästyneensä alussa olleeseen 3,5 kilometrin suunnistusprologiin, missä rastit sai hakea vapaavalintaisessa järjestyksessä.

Peetsu piti hienosta maastosta ja erittäin vaihtelevasta radasta, mikä ei päästänyt oikeastaan missään kohtaa peesaamaan.

– Aivan loistava rata, mikä sai tosissaan pohtimaan reitinvalintoja. 

Hiiltomiehet eli Teho Peetsu ja Ilkka Nurminen kuva: Touho Häkkinen

Hiiltomiehet johti kisaa 71,0 kilometrin kohdalla yli 14 minuutilla ja merkkautti maalissa ajakseen 7.17.02, mutta se riitti 15 minuutin aikasakon jälkeen voittoon vain 30 sekunnin turvin ennen toiseksi tullutta Bull Adventuren Tommi Putkuria ja Juhani Tolosta.

– Kamppailimme keskenämme, kun emme päässeet voittajaa haastamaan, vitsaili Putkuri.

Tolonen kertoi alun olleen hankalaa hosumisen vuoksi, kun he myöhästyivät lähdöstä rengasrikon vuoksi ja joutuivat heti takaa-ajajiksi.

 – Oli kyllä vaativa rata, varsinkin suunnistuksen ja pyöräsuunnistuksen osalta, mutta melonta (8,7 km) oli pliisu muihin radan osiin verrattuna.

Kaksikko odotti selkeämpää kisaa, mutta se myönsi kuitenkin, että kolme varttia ennen kisan alkua saatuun reittikirjaan olisi pitänyt reagoida tosi mielellä.

Vielä 71,0 kilometrin kohdalla vajaan minuutin turvin toisena ollut Avanti Adventuren Mikko Rantahakala ja Niko Sorvari oli kolmas ajalla 7.49.01.

Ero ensimmäisen ja viimeisen välillä venähti yli neljäksi tunniksi, mutta kaikki matkaan startanneet 12 paria leimasivat maalissa.

Ratamestarina toiminut pyöräsuunnistusguru Mika Häkkinen käytti onnistuneesti niin suunnistus- kuin pyöräsuunnistuskarttaakin, kun hän vaihteli tilanteen mukaan kartan mittakaavaa.

Kumpi ja kampi voittivat yhdessä

Extreme -sekasarjaa (joukkueessa vähintään yksi nainen) hallitsi alusta lähtien joensuulaispari Kumpi ja Kampi eli Niina Rein ja Sami Vartiainen, jotka pysäyttivät kellot maalissa ylivoimaiseen voittoaikaan 10.02.23. – Omaa tekemistä ja itsensä voittamista matka oli alusta loppuun, vaikka näimmekin välillä 2-3 joukkuetta, juttusi Kumpi (Rein).

– Tossusuunnistuksesta tykkäsimme ja melonnassa yllätimme, kun se sujui loppua kohden jopa hyvin, kertasi Kampi (Vartiainen).

Rein harrastaa lajia vasta toista vuottaan vakavammin, mutta Vartiaisella on takanaan jo neljäs vuosi pitempien matkojen parissa.

– Ihailimme upeita maisemia ja mieleen jäi laskeutuminen kalliolta rotkon pohjalle sekä polkeminen melonnan jälkeen Himoksen päälle, hehkutti Rein.

– Oli tosi mukava kokemus, kun kaikki toimi järjestelyissä, kehui Vartiainen.

Kumpi ja Kampi eli Niina Rein ja Sami Vartiainen kuva: Tommi Kuronen

Toiseksi sijoittunut Mareld Adventuren Aino Prittinen ja Aleksi Järvinen polkivat viimeisen pyöräilyosuuden jälkeen maaliin ajassa 10.47.55.

Näin seitsemästä lähteneestä parista kaksi pääsi maaliin, mutta muillekin kertyi kisasta rajoitetun ajan puitteissa kokemusta aina 12 metrin hallittuun pudotukseen asti.

Paljakka palasi voittoisasti seikkailu-urheiluun

Vuosia sitten yhden seikkailu-urheilukisan taakseen jättänyt Paljakan pari Merja Rantanen ja Antti Anttonen teki loistavan paluun lajin pariin, kun se voitti ylivoimaisesti 6 tunnin ja 67,0 kilometrin Challengen sekasarjan ajalla 5.45.15. Aika olisi riittänyt myös avoimen sarjan voittoon.

 – Olihan se ihan hauskaa, mutta tosi raskasta, kun olin maalissa ihan poikki, myönsi Anttonen.

– Ihan hyvin jaksoin ja kolmen tunnin kohdalla päästelin metsässä riemun kiljahduksia, iloitsi Rantanen.

Suunnistuksessa pari henkilökohtaista ja viestissä useamman MM-mitalin napannut Rantanen meloi kuin vanha tekijä, mutta ex-maajoukkuesuunnistaja Anttonen ei pitänyt melonnasta. Niinpä kaksikon melonnan voisi pukea sanoiksi, että Merja meloi ja Antti otti aurinkoa.

Korkeanpaikan kammostakin puhunut Rantanen tunnusti tirautteensa muutaman kyyneleenkin, ennen kuin hän laskeutui Terassi Riemun seinää myöten köyden varassa alas 12 metrin matkan.

– Pelot on kumminkin tehty voitettaviksi, tuumi nainen päästyään maan kamaralle.

Uransa jälkeen rohkeasti eri lajeihin mukaan lähtenyt Rantanen kehaisi monipuolisen lajin sopineen itselleen jopa paremmin kuin ihan pelkkä polkujuoksu.

– Meillä oli kyllä Antin kanssa tarkoitus harjoitella tätä kisaa varten, mutta ei siitä tullut mitään.

Paljakan pari nautti myöskin kamppailusta 6 tunnin avoimen sarjan voittaneen pohjalaispari SuJuuko ykkösen kanssa, mikä päättyi suunnistusosuudet vahvasti vetäneen Paljakan voittoon vajaan kolmen minuutin turvin.

Antti Anttonen ja Merja Rantanen kuva: Touho Häkkinen

32 joukkuetta koonneen sekasarjan toiseksi sijoittui ajalla 6.31.18 Team Lubbo, jonka väreissä kilpailivat Salomon Nelimarkka ja Leena Isosävi. Kolmannesta sijasta oli tiukka otatus, mikä päättyi Supermarjojen (Emma Juga ja Taru Dahlgren) voittoon minuutin turvin ennen Team Peränpitäjiä ja Huli ja viliä.

SuJuuko kaksoisvoittoon

Pohjalaisparit SuJuuko 1 (Juhani Lehtinen ja Kai Kamila) ja SuJuuko 2 (Ville Kinnari ja Mikael Blomback) olivat lopulta omaa luokkaansa Challengen avoimessa sarjassa ja merkkauttivat ajoikseen 5.49.56 ja 6.06.13.

– Juhani ja Kai ilmoittautuivat ensin, ja sitten mekin päätimme lähteä mukaan, selvitti Kinnari.

Pyöräsuunnistusta päälajinaan pitävä SuJuuko ykkösen pari piti sekasarjassa kisannutta Paljakkaa takanaan vielä viiden tunnin kohdalla, mutta sen jälkeen Paljakka karkasi.

– Kyllä Paljakan suunnistustaito on valtava, sillä oma virheetön menokaan ei riittänyt, summasi Kamila.

– Oli mahtava polkea Himoksen päälle melonnan jälkeen, kehui Lehtinen.

Kamilaa köydellä laskeminen vähän hirvitti mukana olleen tyttärensä puolesta, mutta jousiammunta oli miesten mieleen.

– Opaspaalussa olleen mysteeritehtävän ratkaisu loppupuolella vei aikaa, kun väsyneenä ei ajatus oikein raksuttanut, tunnusti Kamila.

Kumpikin pohjalaispari lähtee mielellään seikkailu-urheilun pariin, mikäli saavat raivattua kalentereihinsa tilaa.

Auramiehet heiluttaa (Petteri Koskinen ja Olli Lahtomäki) toi kolmannella sijallaan ja ajallaan 6.36.43 paikallisväriä taisteluun kakkossijasta, sillä kolmen tunnin kohdalla se oli vain runsaan minuutin SuJuuko kakkosta perässä.

– Lopullisesti takaa-ajo hyytyi viimeisellä kahdella kilometrillä rengasrikkoon ja ajoon tyhjällä eturenkaalla maaliin, harmitteli Koskinen.

Lahtomäki oli kuitenkin tyytyväinen kisaan, sillä heidän jaksaminen oli hyvällä tasolla.

Avoimessa sarjassa kaikki 13 paria pääsivät maalin, vaikkakin ensimmäisen ja viimeisen parin ero venähti yli 5 tunniksi.

Enjoy- sarja

Runsaan osanoton vuoksi kahdeksi lähtöryhmäksi jaettu 4 tunnin ja 32 kilometrin Enjoy -sarjan voittaja löytyi kuin löytyikin puolitoista tuntia myöhemmin startanneesta ryhmästä, kun Iku- Turson kaksikko Perttu Heinilä ja Jani Peltonen kukisti niukasti Me and my Monkeysin  kaksikon Anssi ja Liida Lahden ajoin 3.16.59 ja 3.19.02.Varmasti olisi syntynyt kamppailua  näiden kahden kesken, mikäli joukkueet olisivat osuneet samaan lähtöryhmään, arveli tapahtumajohtaja Juha Taini

Monkeyn roolissa ollut isä Lahti olisi voinut hyvin kilpailla vaativimmissa sarjoissakin, mutta 12-vuotiaalle Liida-tyttärelle tämä oli jo riittävän vaativa sarja.     

   – Mitään ongelmia ei ollut matkan varrella, kun liikuimme Liidan ehdoilla, kehui Anssi Lahti. 

Iästään huolimatta jo kolmannen seikkailukisansa käynyt Liida ei hätkähtänyt edes Himoksen päälle polkemista melonnan jälkeen.

– Harrastan pianonsoiton lisäksi monia kestävyyslajeja, joista mieluisin on tällä hetkellä pyöräsuunnistus. 

Lähelle ihanneaikaa (3.15.00) päässyt pari My and my Monkey kehui kisaa hienosti  järjestetyksi, ja plussa tuli vielä eka kerran heillä kisassa käytössä olleesta pyöräsuunnistuskartasta. 

Liida ja Anssi Lahti kuva: Tommi Kuronen

Matalan kynnyksen 4 tunnin Enjoy-sarjaan lähtivät mukaan myös nuoret paikalliset kilpauimarit eli Team Jussi -joukkueen muodostaneet 14-vuotias Huugo Skyttä ja 15-vuotias Pyry Majaharju.

Yhdessä päätimme, että lähdemme mukaan, vakuuttivat pojat. Kun Pyryn lajivalikoimassa on          suunnistus ja Huugon pyöräily, kisa sujui pojilta yllättävänkin helposti ja he ylsivät aikaisemmassa lähtöryhmässä toiseksi ajalla 3.39.39. 

Nousujohteisesti reittiä kiertänyt Team Jussi kävi kovan kirikamppailun kakkossijasta ja taipui siinä ensin muutamalla sekunnilla Team Mappille (Eeti ja Eve Lahti). Kun sitten Team Mappi putosi puuttuvista rasteista saamansa aikasakon vuoksi yhdeksänneksi, nousi Team Jussi  komeasti toiseksi. 

-Innostui tästä lajista sen verran paljon, että voisin joskus kokeilla triathloniakin, paljasti Huugo. 

Hän tosin myönsi melonnan tuottaneen tyynessäkin vedessä aluksi vaikeuksia, kun he hakivat yhteistä rytmiä vetoihinsa.  – Pyöräily sujui hyvin ja suunnistuksessa bongasimme rastit ilman turhaa hakua, summasi Pyry. 

Tapahtumajohtaja Taini uskalsi odottaa kiinnostusta löytyvän Enjoy -sarjaan ja oli oikeassa, kun kahdessa lähdössä matkaan starttasi peräti 71 joukkuetta. 

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments