lauantai, 21 joulukuun, 2024
KotiNäyttelytFinnMETKO 2018 - metsäenergiaa, maansiirtoa, paikallisia yrittäjiä

FinnMETKO 2018 – metsäenergiaa, maansiirtoa, paikallisia yrittäjiä

Teksti ja valokuvat: Mikko Hakonen, videokuvaus ja editointi: Jarmo Hakonen

Vuoden 2018 Metkossa metsäenergian hyödyntäminen oli vahvasti esillä. Puun osuutta energiantuotannossa halutaan edelleen lisätä niin Suomessa kuin Euroopan unionissakin. Unionin tavoite on, että vuoteen 2020 mennessä jäsenmaiden käyttämästä energiasta viidennes tulisi uusiutuvista energianlähteistä. Tavoite on jaettu jäsenmaille sitovina maakohtaisina tavoitteina. Suomen tavoite uusiutuvien energioiden osuudeksi on 38 prosenttia.

Puun hakettamiseen sopivia koneita esiteltiin näyttelyalueella jokamiehen hakemyllystä järeitä tukkeja rouhiviin koneisiin. Uusiutuvien energialähteiden käytön lisääminen on tärkeää, koska kasvihuonekaasupäästöjä aiheuttavat erityisesti fossiilisten polttoaineiden kuten kivihiilen ja öljy poltto. Puun polton taas ajatellaan olevan hiilidioksidipäästöjen suhteen neutraalia, koska puun palaessa ilmakehään vapautuvan hiilidioksidin lasketaan sitoutuvan uusiin puihin, kun ne kasvavat.

Hakki Pilke klapikoneet olivat Metkossa monipuolisesti esillä. Esittelyssä kerrottiin olevan  sekä uutuuksia että kansainvälisestikin suosittuja klapikonemalleja kuten Pro-sarjan 38 ja 43 Pro. Osastolla esiteltiin myös puun syöttöä ja käsittelyä tehostavia lisälaitteita, kuten apu- ja tukkipöytiä ja puunnostimia. Koneasiantuntija Matti Sirkka ja myyntipäällikkö Veijo Kontro esittelivät työnäytöksessä konetta, jolla kerrottiin klapeja syntyvän noin 7 kuutiometriä tunnissa. (vasen kuva) Suurimmalla, ammattikäyttöön tarkoitetuilla mallilla klapikasa kasvaa 10-15 kuutiolla tunnissa.

Pilkemaster klapikoneita valmistetaan Lemillä Etelä-Karjalassa. Kahdenkymmenen vuoden aikana tehdas on valmistanut jo yli 15 000 Pilkemaster-klapikonetta asiakkailleen ympäri maailmaa, kertoi konetta työnäytöksessä esitellyt Vesa Pitkäniemi. Myös Pilkemasterilta koneita löytyy useita malleja ja koneen voi valita sähkö-, traktori- tai polttomoottorikäyttöisenä.

Maanrakennus ja louhinta-ala esittäytyi Metkossa työnäytöksin. Osa laajasta näyttelyalueesta sijaitsee entisellä soranottoalueella ja soveltuu näin olleen hyvin tämän tapaiseen koneiden esittelyyn. Metso Oy esitteli melu- ja pölysuojattua Lokotrack Urban- leukamurskauslaitosta (vasen kuva).  Melusuojaus on toteutettu murskaimen ympärille asennettavalla koteloinnilla. Myös syöttösuppilon laitojen kumivuoraus vähentää melua. Pöly puolestaan minimoidaan tehokkailla korkeapainevesisuihkuilla, jotka on suunnattu murskaimen kitaan ja purkukuljettimen päähän. Koneella pystyy murskamaan lähellä asutusta häiritsemättä ympäristöä. Samalla vältetään ylimääräistä kuorma-autoliikennettä, kun tontilla syntyvää mursketta pystytään hyödyntämään rakennusten perustuksia tehtäessä.

Maa-aineksen seulakoneita ja erilaisia seulontajärjestelmiä esiteltiin myös työnäytöksissä. Kaivinkoneita pääsivät vipuja hallitsevat messuvieraatkin kokeilemaan useissa eri kohteissa.  Maa-ainesten kuljetukseen soveltuva autokalusto esittäytyy jokaisessa Metkossa kerta kerralta  suurempia kuutiomääriä kuljettavina.

Jämsäläinen, jo yli 40 vuoden yritysikään ehtinyt alumiini- ja metallituotteiden erikoisosaaja Säiliö- ja Teräsrakenne A.Luoto Oy kuuluu Metkon vakituisiin paikallisiin yrityksiin. Yrityksen erityisosaamista ovat alumiinista tai teräksestä valmistetut polttoainesäiliöt. Palavan nesteen eli lähinnä bensiinin ja polttoöljyn kuljetuksiin sekä varastointiin tarkoitetut alumiiniset IBC-säiliöt soveltuvat erinomaisesti mm. maansiirto- ja metsäkoneurakoitsijoiden tarpeisiin, esitteli asentaja Olli Hietanen.  Alumiini tuo materiaalina suuret edut erityisesti keveytensä sekä puhtautensa ansiosta. Säiliötä on helppo liikuttaa, eikä säiliön sisäpinnasta irtoa epäpuhtauksia, jotka vaikuttaisivat polttoaineen laatuun. Esimerkiksi korkeaa turvallisuutta vaativissa helikopteri- ja lentokonekäytössä tämä on todella tärkeä säiliön ominaisuus.

Metkoon osallistuu suuri joukko yrityksiä, jotka esittelevät omia tai myymiään työkaluja, voiteluaineita, koneen osia ym. pieniä tuotteita. Esittelykohteen ei siis tarvitse olla kivitalon kokoinen, eikä osaston kokoa tarvitse mitata mitata hehtaareissa näyttelyyn osallistuakseen. Jämsäläinen Suomen Lämpökuvauspalvelu Jari Saranen esitteli liikuteltavaa Safire 1600 D mobile -siirrettävää lämmitintä. Laite soveltuu hyvin esimerkiksi veneiden tai työkohteiden lämmittämiseen. Käyttövoimana toimii akku, aurinkopaneelit tai dieselöljy. Toki Jarin yritys edustaa satoja muitakin tuotteita ja toimialaan kuuluu myös ilmatiiveysmittaukset, kosteusmittaukset, salaojakuvaukset ja aurinkosähkötuotteet.

FinnMETKO mielletään usein miesten maailmaksi, jota se tietysti pitkälle onkin, mutta kyllä niin esittelyständeillä kun yleisössäkin myös naiset ovat edustettuina. Eikä nainen koneiden puikoissakaan ole tänä päivänä mitenkään harvinainen näky. Jämsäläinen Teija Sneck ei aja metsäkoneita, mutta hän toimi paikallisen Pasi Lääninpää Oy:n osastolla esittelijänä. Kyseinen yritys välittää käytettyjä koneita koko maassa. Metsäkoneet ovat merkittävin ryhmä, mutta monenlaisia muitakin koneita yrityksen kautta liikkuu. – Tietääkseni lypsykone on tähän mennessä erikoisin laite, mitä on välitetty, Teija kertoi.

FinnMETKO 2018 kilpailut

Metsäkoneenkäytön SM-kilpailussa puolustava mestari Teemu Honkalatva Mynämäeltä piti pintansa ja uusi mestaruutensa. Toiseksi tuli Ville-Veikko Määttä Ruokolahdelta ja kolmanneksi Ville Jalkala Kuopiosta.

FinnMETKOssa käytiin myös Puunkuormaajamestari 2018 -kiertueen finaalit. Miesten sarjan voitti Pekka Villman Viitasaarelta. Naisten mestaruuden vei Jonna Matikainen Mäntyharjulta. Miesten sarjan toinen oli Kai Siren Pornaisista ja kolmas Jari Sarajärvi Kuusamosta. Naisten sarjan toiseksi ylsi Sarah Lindahl Turusta ja kolmanneksi Maija Pohjankivi Noormarkusta. Veteraanisarjan voittaja oli Auvo Rautiainen Enosta.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments