FinnMETKO kone-ja työalojen ammatti- ja myyntinäyttely on raskaskonealojen päätapahtuma Suomessa. Järjestäjänä toimii Finnmetko Oy. Konemessujen taustaorganisaatiot ovat Koneyrittäjien liitto ry ja Keski-Suomen Koneyrittäjät ry.
Näyttelyssä ovat mukana kaikki merkittävimmät raskaskone- ja hyötyajoneuvoalojen yritykset. Metsä-, energia- ja maanrakennusalojen kone-, laite- ja varaosavalmistajat, markkinoijat sekä toimittajat. Lisäksi esillä on paljon konetyöalojen oheispalveluiden tuottajia ja sidosryhmiä.
Metko on maailman konemessujen joukossa harvinainen, koska suuri osa raskaistakin koneista esitellään työnäytöksissä. Koneita nähdään käytössä ja jopa ammattitaitoiset messuvieraatkin voivat ottaa niihin tuntumaa itse kokeilemalla.
Ensimmäinen Metko järjestettiin vuonna 1987 pienimuotoisena tapahtumana Metsäoppilaitoksen pihassa. Siitä tapahtuma on kasvanut nykyisiin mittoihinsa. Tällä kertaa näyttelyalueen kokonaispinta-ala oli noin 65 hehtaaria, näytteilleasettajia 400 ja kävijöitä 32 500.
Metko on järjestetty kerran Himoksessa, muulloin Jämsänkoskella Myllymäen-Metsäoppilaitoksen maastossa. Hakkuunäytösalueita on vuosien varrella sijainnut myös kauempana, jolloin vieraat on niihin kuljetettu Non-Stop bussikuljetuksin. Tänä vuonna etäalueita ei ollut.
Nykyisin FinnMetko järjestetään kahden vuoden välein, joten seuraava messutapahtuma on syyskesällä 2016.
Himos toimii aktiivisesti messuvieraiden majoittajajana. Kaikki n. 500 mökkiä ovat aina Metkon aikaan varattuja. HimosAreenalla järjestetään iltatapahtumia, joissa on tilaa vähän yli 1000 messuvieraalle.
Työnäytökset kiinnostavat. Vasemmassa yläkuvassa seurataan hakkuuketjun työskentelyä harvennuspalstalla. Oikeassa yläkuvassa esitellään sähkökäyttöistä bioenergiahakkuria. Alakuvissa seurataan maanrakennuskoneita työssä.
FinnMetkon näyttelyalue Jämsänkoskella on tarjonnut hyvän ja aidon tuntuisen esittely ja työskentely-ympäristön koneiden esittelyyn. Perinteisesti näyttelyssä on ollut sekä metsäalan, että maanrakennuksen näytösalueet. Joinakin vuosina metsäpuolen työnäytöksissä on nähty jopa päätehakkuita. Tällä kerralla motot ja ajokoneet työskentelivät kangasmaaston harvennusalueilla. Maanrakennuskoneille suuri soranottoalue tarjoaa erinomaisen ympäristön työnäytöksiin.
Koska näyttelyalueella on pinta-alaa kymmeniä hehtaareita ja esiteltäviä koneita ja laitteita tuhansia, niin koko näyttelyalueen kiertäminen ja kaikkiin osastoihin tutustuminen on urakka, joka tuskin päivässä onnistuu. Osallistujaluettelon ja aluekartan avulla tärkeimmät kiinnostuksen kohteet kannattaa suunnitella ja etsiä jo ennakolta ennen alueelle lähtöä.
Puun käyttö energiantuotannossa on kasvussa. Siihen tarvitaan koneita ja tämä on näkynyt myös viimeisissä Metko-näyttelyissä selkeästi. Koneiden kehittäjät ja valmistajat vastaavat bioenergiahaasteeseen uusilla entistä tehokkaammilla tuotteilla.
Suurten työkoneiden kehittäjät hakevat lisää tuottavuutta energiatalouden ja suorituskyvyn lisäksi myös kehittämällä ihmisen ja koneen yhteispeliä. Tuotekehityksen tuloksena Metkossa esiteltiin useita uusia järjestelmiä, joilla pyritään helpottamaan ja tehostamaan koneenkuljettajan työtä ja lisäämään työviihtyvyttä.
Vasemman puoleisessa kuvassa esitellään Komatsu Forestin hydraulista Comfort Ride iskun ja tärinän vaimennusjärjestelmää, joka lisää maasto-olosuhteissa metsäkoneen kuljettajan työturvallisuutta ja viihtyvyyttä. John Deere osaston testiradalla tarjottiin alan miehille mahdollisuutta kokeilla uutta kuormakoneen puomin IBC-kärkiohjausta, jossa kouraa liikutellaan yhdellä vivulla yksittäisten nivelten liikuttelun sijaan.
FinnMetko 2014 näyttelyn aikana ratkottiin myös koneiden kuljettajien mestaruuksia. Metsäkoneenkäytön SM-tittelin voitti Ville-Veikko Määttä Maaningalta. Puun kuormauksen uusi suomenmestari on Jari Sarajärvi Kuusamosta. Maanrakennuksen SM-Ykköskuskikilpailun voitti Mikko Jokinen Virroilta.
Katso myös: https://himoksensanomat.fi/2014/09/02/finnmetko-2014-metsakoneet/