Sauna on kaikille suomalaisille tuttu juttu, joten sen tiimoilta on helppo saada väkeä liikkeelle. 27.7. on saunapäivä, jolloin tietoisuutta saunakulttuurista tehdään näkyväksi usealla paikkakunnalla. Harva taitaakaan tietää, että saunakulttuuria pyritään saamaan Unescon aineettoman kulttuuriperinnön listalle.
Yle on mukana Jämsässä raportoimassa saunapäivän tapahtumia. Jämsän Saunakylässä on tällä hetkellä 25 savusaunaa, joita on siirretty sinne Muuramesta vuodesta 2015 alkaen. Suomen Saunakulttuuri ry:n ylläpitämä Saunakylä sijaitsee Pataniemessä aivan Jyväskyläntien läheisyydessä Päijänteen rannalla. Saunapäivänä yleisöllä on mahdollisuus päästä kylpemään kolmessa eri saunassa.
Kaisu valmistautui savun ympäröimänä antamaan mallia kylvettämisestä. Valmiina oli perinteisiä vihtoja sekä katajasta valmistettuja vihtoja. – Löylyn lämpö siirretään ihmiseen ja verenkierto laitetaan liikkeelle.
Saunakylän saunoista tullaan puolet kunnostamaan saunomiskuntoon ja loput museokäyttöön. Saunapäivänä yleisö pääsi maksutta kokeilemaan kolmea eri savusaunaa ja löylyaikaa oli iltamyöhään asti.
Virpiön saunan lämmitystä oli saunamajuri Kari Vainiomäellä takana kolme ja puoli tuntia ja vielä oli matkaa kylpykuntoon. Ison kivimassan lämmitys vie aikaa, mutta antaa vastineeksi monta tuntia pehmeitä löylyjä vailla vertaa.
Saunakylä sijaitsee Päijänteen rannalla, ja vesi suorastaan kutsuu pulahtamaan löylyjen välissä.
Savusaunan lämmitys ja siellä kylpeminen ei ole enää kovin tuttua nuoremmille sukupolville. Savu ja pimeys voi jopa kuulemma pelottaa pieniä lapsia. Toisaalta kokemus voi olla ikimuistoinen, kun sen saa kokea tutussa ja turvallisessa seurassa.
Saunapäivän ohjelmassa oli myös pärekaton tekoa ja talkoototeemin veistoa. Saunajoogaa ja lavistakin pääsi kokeilemaan, ja lapsillekin oli omaa puuhaa.