perjantai, 22 marraskuun, 2024
KotiTapahtumatOnniDog 2015, Himos

OnniDog 2015, Himos

onnidog19

Toista kertaa Himoksella järjestetty nelipäiväinen OnniDog on mukava ”koirafestivaali”, joka tarjoaa jokaiselle koiraharrastajalle jotakin. Jämsäläisen Koirakoulu Onnin yrittäjä Maria Pesonen on kehittänyt tapahtuman, jonka ohjelmassa oli tänä vuonna 16 erilaista harrastusvaihtoehtoa pentujen leikkitunnista verijäljitykseen. Lisäksi OnniDog tarjoaa koiratietoutta asiantuntijoiden pitämillä luennoilla. Tällä kertaa luennoitsijoina esiintyivät Jari Parkkisenniemi, Tommy Wiren, Jaana-Kaisa Timonen, Hanna Juuti, Tuire Kaimio ja Cambridgen yliopiston eläinlääketieteellisessä korkeakoulussa 20 vuotta luennoinut eläinten käyttäytymistieteilijä David Appleby. Hän on työskennellyt muun muassa myös Iso-Britannian ilmavoimien virkakoirien parissa ja Kyproksella sijaitsevan tukikohdan hevosurheilukeskuksen pääkouluttajana.

Monenlaista hännänheiluttajaa ja nuuskunenää mahtui tälläkin kertaa joukkoon. Roturasismia ei tunneta. Sekarotuinen Santeri Seropi on OnniDogissa yhtä arvokas vieras kuin kamarin seinät serteillä tapetoinut näyttelyvaliokin. Lisäksi tapahtuma tarjoaa matalan kynnyksen kokeilla erilaisia lajeja, jotka koiraa ja sen omistajaa saattaisivat kiinnostaa. Maria Pesosen mielestä juuri kokeilun kautta kannattaa lähteä liikkeelle. Kalliista koulutuksista ei hyödy mitään, jos sitten ei olekaan aikaa opitun aktiiviseen harrastamiseen.

Laukaasta saapunut Päivi Parantainen osallistui tiibetinspanieli Edin kanssa Maria Pesosen (oik.) pitämään näyttelykoulutukseen.

Elli Kinnunen Jyväskylästä kokeili josko hänen Rita-koiransa kiinnostuisi Kickbiken vetämisestä. Hyvin homma onnistuikin, mutta tosiasiassa Ritaa kiinnosti edellä juoksutettu pallo vetämistä enemmän. Toisaalta koira ei yhtään vierastanut vetovaljaita. Elli kouluttaa koiria Jyväskylässä omassa Etoelävä -liikkeessään.

Palloa koiran edellä juoksutti Kouvolasta saapunut Kai Immonen, joka toi tapahtumaan edustamiaan Kickbike potkupyöriä sekä kokeiltavaksi, että näytteille. Kickbike soveltuu polkupyörää paremmin koiran juoksuttamiseen matalan painopisteensä ja helpomman hallittavuutensa ansiosta. Koiran voi joko opettaa vetämään tai juoksemaan sivulla, jolloin ei tietenkään saisi lainkaan vetää. Immosella on Kouvolassa Kainpo Oy niminen liike, joka myy potkupyörien lisäksi vetämisessä tarvittavia välineitä. Immosen mukaan palveluskoirat ovat hankalampia opettaa vetämään, kun taas husky-tyyppisiltä koirilta vetäminen sujuu luonnostaan.

Pallopaimennuksen opettaminen  (oikeanpuoleinen kuva) aloitetaan tarjoamalla makupala pallon alle sijoitetulta lautaselta. Aluksi koira tönäisee pallon liikkeelle namia tavoitellessaan, mutta juonesta kiinni saatuaan pallon vauhdikas puskeminen voi olla hyvinkin mieleistä puuhaa.

Helsinkiläiset Aki ja Hanna Halme veivät Espanjan vesikoira Kallan pallonpyöritystä kokeilemaan. Monenlaista muutakin oli kokeiltu, mutta pallopaimennusta nyt ensimmäisen kerran. Vesipelastuksessa Kalla oli jo näyttänyt kyntensä. Myös perheen toinen koira, Moona selvisi hyvin kokeesta. Pieni koira vetää uimalla narusta rantaan kumiveneen, jossa istuu kaksi aikuista ihmistä.

Tinja Kari Viitasaarelta Luna collien ja Inka Paananen Fiskarsista kääpiövillakoira Depin kanssa esittivät kuvaajalle koiratanssia. Seuraavaksi tytöt olivat agilityyn menossa. Tyttöjä viehättää koiraharrastuksessa se, että asioita tehdään yhdessä ja koirien myötä tulee uusia kavereita. Tinja kertoo treenaamisessa menevän viikonloput ja lisäksi yksi virallinen harjoitus viikolla. Tietysti koirien kanssa myös lenkkeillään. Hänellä on toinenkin koira, Zini.

Inkalla jokainen päivä sisältää peruskoiranhoitoa. Hänellä on kolme koiraa, joista yhden kanssa ei voi harrastaa muuta. Kahden koiran kanssa kaikki viikonloput menevät treenatessa.

Vanhempi konstaapeli Jani Kotanen kertoi poliisikoiran tehtävistä ja antoi myös näytöksen yhdessä belgianpaimenkoira Serin kanssa. Seri asuu hänen perheessään, vaikka onkin valtion omaisuutta. Koira on aina töissä silloin kun isäntänsäkin. Työ voi olla jäljitystä, etsintää ja joskus voimankin näyttämistä. Yleensä pelkkä koiran läsnäolo rauhoittaa pahimmankin pukarin. Serillä on keskimäärin 50-100 työtehtävää vuodessa. Poliisi käyttää eri tehtäviin erikoistuneita koiria. Niitä ovat esimerkiksi huumekoirat, räjähdekoirat, ruumiskoirat, palokoirat tai nykyisin myös rahakoirat.

Soila Nirkkonen leonberginkoira Kössin ja Mirja Rantanen seropi Maisan kanssa esittelivät OnniDogissa Jämsän kaverikoirien toimintaa. Tämä on Kennelliiton alainen ystäväpalvelu, joka käy palvelutaloissa ja päiväkodeissa asiakkaita viihdyttämässä. Tällä hetkellä palvelu toimii Koskikodissa, Johanna-kodissa ja Puukilan päiväkodissa. Jämsän kaverikoirilla on nyt 10 koulutettua koirakkoa. Kuka tahansa ei voi koirineen mennä tämmöistä palvelua tekemään. Koirat testataan ja hihnan toinen pää koulutetaan, ennen kuin lupa toimintaan lohkeaa.

OnniDog on myös leppoisaa seurustelua, tuttavuuden tekoa ja vähän odotteluakin seuraavan kehään pääsemiseksi.

Moni koiranomistaja kävi tapahtumapäivien aikana myös testaamassa mitä tapahtuu, jos karhu tai susi tulee metsässä vastaan. Asko Sorvo toi jälleen radio-ohjattavat petonsa Himokselle. Pyörillä kulkeva karhu tai susi on koiralle yhtä oikea kuin jaloilla liikkuvakin. Aidot hajusteet tehostavat vaikutelmaa. Jo kentälle vedetty hajujälki saa aremmat koirat pötkimään pakoon.

Jämsäläinen Niina Rautiainen toi testiin 2,5 vuotiaan lapinkoira Leevin. Susitesti oli kokeiltu edellisenä kesänä. Leevi ei lähtenyt karkuun, mutta piti tarkasti etäisyyttä edessään pyörähtelevään karhuun. Kuten kuvasta näkyy, koira ei suojele isäntäänsä tai emäntäänsä tässä tilanteessa, vaan huolehtii ainoastaan omasta turvallisuudestaan, muistutti tuhansia testejä tehnyt Sorvo. Tosin suojeluahan sekin on, jos koira käytöksellään pystyy osoittamaan vaaran olevan lähellä.

Niina kertoi Leevin käyttäytyneen suden kanssa aivan eri tavalla kuin karhun kohdatessaan. Kun hän liikkuu paljon koiransa kanssa metsissä nämä asiat on hyvä tietää. Normi lenkkeilyn ja vaeltelun lisäksi hän kertoo harrastavansa koiransa kanssa frisbeetä. Verijälkeäkin tässä tapahtumassa kokeiltiin. Leevi osoittautui hyväksi jäljestäjäksi.

Myös Tanja Lahtinen ja Jussi Hongisto käyttivät howart-koiransa Nellyn karhutestissä. Saksalainen pihavahtikoira on vähän kultaisennoutajan näköinen suhteellisen kookas koira. Karhun läheisyydestä Nelly tahtoi pois. Sutta se haukkui viime kesänä ihan eri tavalla, Jussi ja Tanja kertoivat. Kun karhun jälkiä on löytynyt pihapiirinkin läheisyydestä, on hyvä tietää kuinka koira petojen kanssa käyttäytyy.

Rianna Lauttaanaho Vilppulasta osallistui lapsi ja lelukoira -kehään. Puudeli nimeltään Viileä Venla käyttäytyi mallikkaasti niin tuomari Jenni Heinosen edessä kuin kävelytettäessä kehän ympäri. Myöhemmin Rianna esiintyi myös oikean koiran kanssa. Karkeakarvainen mäyräkoira Raksu sai hänet taluttajakseen perheen äidin Riikka Lauttaanahon antamien ohjeiden mukaan.

OnniDog sai osanottajilta paljon kiitosta. Tapahtuma sopii aivan tavallisille koiranomistajille, mikään vannoutunut koiraharrastaja ei tarvitse olla. Vierailulle tunnelmia aistimaan ja harjoituksia seuraamaan voi hyvin tulla ilman koiraakin. Yleisöllä on alueelle vapaa pääsy. Seuraava OnniDog järjestetään 8. – 11.9. 2016.

Koirakoulu Onni löytyy täältä: http://koirakouluonni.com/

Viime vuoden OnniDog täältä: https://himoksensanomat.fi/2014/09/07/onnidog-14-himoksella/  ja  https://himoksensanomat.fi/2014/09/08/onnidog-14-oppia-ja-iloa-koiraihmisille/

 

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments