Teatterin ystäviä hemmotellaan Jämsässä tänä talvena. Toivottavasti heitä löytyy myös Himoksen matkailijoista ja mökkiläisistä. Loman viettoon voi keksiä mukavaa vaihtelua paikalliseen teatterielämään tutustumalla. Pienen matkan päässä Himokselta esiintyy helmi-maaliskuussa kolme harrastajateatteria. Kaikissa on mukana pitkän linjan näyttelijöitä, joista osaa voisi luonnehtia puoliammattilaisiksi. Monella on takanaan jopa vuosikymmenten teatterikokemus.
J+J Teatteri toimii Jämsänkoskella. Entisestä elokuvateatterista kunnostetut tilat tarjoavat 158 katsojapaikkaa ja kahviolämpiön. Teatteri valmistaa vuosittain 3-4 ensi-iltaa, joista 1-2 lapsille. Myös lasten- ja nuorten ryhmien toiminta on ollut vireää. Nuoret ovat vuosien mittaan toteuttaneet monia mittaviakin produktioita, kuten nuorisomusikaali Virgo, Ronja ryövärintytär ja Vaahteramäen Eemeli. J+J teatteriin voit tutustua täällä: http://www.jjteatteri.fi/
Teatteri Tenho on Päivi ja Reijo Himasen perheen ja lähiystävien toimesta syntynyt harrastajateatteri, joka on tuottanut näytelmiä, sketsiohjelmaa ja lausuntatuokioita monenlaisiin tilaisuuksiin ja tapahtumiin. Nyt teatterilla on toistaiseksi omat tilat Jämsän keskustassa. Huoneteatterin tyyppisessä intiimitunnelmaisessa teatterissa on noin 60 paikkaa. Himaset ovat jo vuosikymmeniä näytelleet myös muissa seutukunnan kokoonpanoissa. Teatteri Tenhon tapaat Facebookista: https://fi-fi.facebook.com/Teatteri-Tenho-121167897950708/
Turkinkyläteatteri löytyy nimensä mukaisesti Jämsän Turkinkylältä reilut kymmenen kilometriä Himokselta. Pitkälti oman kylän ihmisten voimin näytelmiä valmistavan teatterin toimipaikka on historiallista tunnelmaa henkivä maamiesseurantalo. Salissa on 130 paikkaa. Keittiöstä väliajalla tarjotut pullakahvit kuuluvat yleensä lipun hintaan. Turkinkyläteatterin löydät täältä: http://www.turkinkyla.com/
Näytelmien kuvat on otettu harjoituksista, joten niiden puvustukset ja lavastukset voivat olla vielä keskeneräisiä.
KEVÄTTALVEN NÄYTELMÄT
J+J Teatterin kevättalven aikuisten näytelmä on ranskalaisen Gilles Dyrekin kirjoittama riemukas farssi Vaimoni on toista maata. Ohjaus: Risto Hakola.
Näytelmän alussa umpirakastuneelta vaikuttava pariskunta valmistautuu iloiseen illanviettoon, kun miehen vanha opiskelukaveri on saapumassa uuden naisystävänsä kanssa. Vieraat tulevat myöhässä ja opiskelukaverin naisystävä vaikuttaa omituiselta, eikä aluksi sano sanaakaan. Onko hän ulkomaalainen, joka ei osaa suomea? Illanvietto alkaa saada outoja, edetessään yhä hurjempia käänteitä. Pian kotijuhlat muuttuvat kaaokseksi pienen väärinkäsityksen kasvaessa valtaviin mittasuhteisiin. Isännät tekevät kaikkensa ollakseen poliittisesti korrekteja ja saadakseen vieraansa viihtymään, mutta siitähän se soppa vasta syntyykin.
***
Teatteri Tenhon näytelmä on draamaa ja komediaa yhdistävä Tauno Yliruusin Leikkimurha. Ovela tarina murhasalaliitosta, josta paljastuu kerros kerrokselta jotain uutta. Näytelmä alkaa salaliiton suunnittelulla, mutta pian katsojille alkaa selvitä, että kyse ei olekaan siitä miltä aluksi näyttää. Vai onko sittenkin?
Näytelmän ohjaa Reko Himanen, joka opiskelee parhaillaan alalle Centria Ammattikorkeakoulussa. Ohjaus toimii samalla hänen opinnäytetyönään. Tunnelmaan tihennetään näytelmää varten sävelletyllä livemusiikilla, jota esittävät Henri Paasonen ja Niklas Grönvall.
***
Turkinkyläteatterin valinta talven näytelmäksi on Matti Wanteen kirjoittama huvinäytelmä Kirkkoväärtin kolmas kortti. Ohjaus Eila Vihijärvi.
Näytelmä tapahtuu korttiringissä asiansa sekoittaneen Korholan isännän pihapiirissä. Kyseessä on todella paha paikka ja huonoon aikaan, sillä Emma-emäntä ja naapurin leski Amalia touhuavat kahden ison tilan yhdistämistä mahtitaloksi perillistensä naimakaupalla. Emäntien mielestä rakkaus ja romantiikka ovat elämää ymmärtämättömien kotkotuksia, joten nuorten kannattaa tyytyä itseään kokeneempien järjestelyihin.
Tilanne kärjistyy entisestään, kun kapinalliset nuoret, häitä touhuavat emännät, pyykkäri Selma ja taloa itselleen vaativa korttihai apureineen törmäävät toisiinsa Korholan pihatantereella. Pakkoraossa syntyy kuitenkin ratkaisu, jonka kätilöinä hääräävät karannutta sulhastaan kaihoava säterin Sofie-mamselli ja krouvin emäntä Saara. Onni suosii rohkeaa, joillekin käy paremmin, huijareille huonommin, emännille tulee mietittävää ja kotikuriinsa kyllästynyt Korholan isäntä yllättää.
Näytelmien esityspäivämäärät ja kelloajat löytyvät tämän lehden tapahtumasivuilta.