Rauhanturvaaja Aleksi Ruusu sai kutsun Linnan juhliin

0
1489

Aleksi Ruusu sai mukavaa postia marraskuun alussa, kun perheen postilaatikkoon Kaipolassa kopsahti kutsu tasavallan presidentin itsenäisyyspäivän juhlavastaanotolle. – Oli minulle vähän vihjailtu kutsusta, mutta päätin olla uskomatta ennen kuin itse näen, Ruusu kertoo.

Kutsu juhliin on hyvin ansaittu, sillä reservin vänrikki Ruusu nimettiin vuoden rauhanturvaajksi 2022. Ruusu palveli viime vuonna Libanonissa UNIFIL -operaation suomalaisessa jääkärikomppanissa ryhmänjohtajana ylikersantin palvelusarvolla lähes yhdeksän kuukautta. Viime joulun aaton aattona Ruusun johtama yhdeksän hengen partio päätyi paikallisten asukkaiden väkivaltaisen mielenilmauksen kohteeksi. Tapahtuma ei ole paria unta ja pientä arpea enempää jäänyt miestä vaivaamaan. – Olen tapahtumat aikanaan raportoinut eteenpäin. Hyvähenkinen ryhmä hitsaantui entistäkin lujemmin yhteen ja Suomeen paluu antoivat muuta ajateltavaa.

Aleksi Ruusu Libanonissa

Uusi arki Suomessa tarkoittaa osakkuutta HP- Housing Oy:ssä ja omaa toiminimeä. Asuntojen osto, remontointi ja myynti pääkaupunkiseudulla samanhenkisten yhtiökumppaneiden kanssa sujuu hyvin. – Olemme kaikki entisiä kilpaurheilijoita, joten töitä tehdään reippaasti, entinen jääkiekkoilija Ruusu kuvaa työntekoa. Hän on piakkoin muuttamassa Vantaalle uniikkiin hirsitaloon, joka sekin saa pientä remontointia osakseen ammattilaisen käsissä.

Juhlakutsun saavuttua Ruusu ulkoisti asun hankinnan ystävälleen Jose Kangaskortteelle, joka työskentelee arvostetussa Vaatturiliike Saumassa Helsingin Bulevardilla. Mittatilauksena tehty syvän tummansininen kaksirivinen puku saapui ajallaan Italiasta, ja mitalit on aseteltu paikoilleen. Ruusun kihlattu Rosaria Coco puheutuu tummansiniseen kimaltelevaan pitsipukuun. Pariskunta on ohjattu saapumaan paikalle klo 19 Mariankadun puolelta. Sovittuna on jo haastattelu yhdessä vuoden aliupseeri Enrico Annuksen kanssa. – Olisin mielelläni tavannut veteraaneja, mutta heille pidettiin oma juhla jo etukäteen. Olen tutustunut kansanedustaja Jouni Ovaskaan ja hänet varmaan tapaan. Olisi myös kiva tavata Kalle Rovanperä ja Jonne Halttunen, Ruusu suunnittelee iltaa.

Ruusu kannustaa kaikkia kiinnostuneita selvittämään rauhanturvaustoimintaa. – Siellä on todella monipuolisia tehtäviä tarjolla sekä miehille että naisille. Puolustusvoimien sivuilta saa paljon tietoa, Ruusu valaisee. – Kannattaa myös kysellä kokemuksia heiltä, jotka ovat jo toimineet rauhanturvaustehtävissä. Itsekin olen valmis lähtemään uudestaan.

Päivitämme artikkelia itsenäisyyspäivänä.

Aleksi Ruusu ja Rosaria Coco matkalla Linnan juhliin.

Edit 6.12. klo 19.00 : Lisätty kuva ennen vastaanottoa.

Edit klo 20.35: Lisätty YLEn kuvat kättelystä.